MyMM: videos, images, articles
 
La Monnaie - The Royal Box and Royal Salon

The Royal Box and Royal Salon

This box is on the same level as the first balcony (‘côté cour’) and is decorated with red velvet and gilt stucco. It bears the royal emblem and was used regularly by the royal family. Nowadays the box is sometimes used as an extension of the stage. During the intervals between the performances, the royal salon used to be a drawing room reserved exclusively for the royal family and their guests. Today sponsors and VIPs use it as a reception room. This little salon (8 m (26.25 ft) by 4.2 m (13.8 ft)), covered entirely in marble, was redesigned in post-modern style during restoration work in1985-86: Daniel Buren’s floor and Giulio Paolini’s sculptures enhance Charles Vandenhove’s architecture.